Skip to content
Menu

How to: muurschilderen

Hoe schilder je jouw muren goed?

Als je je muren wilt opknappen en ze een frisse uitstraling wilt geven, dan is schilderen de manier om dat te doen. Maar voordat je begint, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Van verfkeuze tot muurvoorbereiding en bescherming, hier is alles wat je moet weten over muurschilderen.

Een goed begin is het halve werk!

Het belangrijkste als het gaat om muurschilderen is ervoor zorgen dat de muur goed is voorbereid voordat je gaat schilderen. Deze stap mag niet over het hoofd worden gezien, want het zal ervoor zorgen dat de verf goed hecht en langer meegaat.

De muren schoonmaken met water en zeep, ruwe plekken schuren, gaten en scheuren vullen, en grondverf gebruiken kunnen allemaal helpen om het oppervlak voor te bereiden op het schilderen.

How to: muurschilderen

Zoveel verfkeuze, welke moet je kiezen?

Het kiezen van de juiste verf voor je muren is ook essentieel voor succesvol muurschilderen. Verschillende verven hebben verschillende eigenschappen, dus zorg ervoor dat je er een kiest die past bij zowel je voorkeuren als je budget.

Denk aan factoren als afwerking (mat of glanzend), kleur (licht of donker) en duurzaamheid (afwasbaar of niet). Je kunt ook ‘ecologische verven’ overwegen, die minder chemicaliën bevatten dan andere soorten verf.

Wees verstandig bij je kleurkeuze

Als je het juiste type verf voor je muren hebt gekozen, is het tijd om een kleur uit te zoeken! Kies een kleur die past bij zowel de kamer als de stijl die je wilt bereiken – of dat nu fel en gedurfd is of subtiel en neutraal.

Om ervoor te zorgen dat je later geen spijt krijgt van je beslissing, probeer vooraf wat proefstalen verf te halen! Zo kun je zien hoe de kleur er in het echt uitziet zonder je meteen vast te leggen op een hele liter verf.

How to: muurschilderen

Eerst denken, dan doen oftewel; bescherming

Zorg ervoor dat je, voordat je aan een muurschilderproject begint, je vloeren en meubels beschermt tegen verfspatten door ze af te dekken met afplakfolie of doeken.

Dit bespaart je het opruimen achteraf! Denk er ook aan oude kleren aan te trekken, want schilderen kan rommelig werk zijn!

Heb je al nagedacht over de juiste schildertechniek?

Als het tijd is om de verf daadwerkelijk op de muren aan te brengen, kies dan een techniek die geschikt is voor de door jou gewenste afwerking! Als je gaat voor een egale afwerking zonder doorschijnende kwaststreken, gebruik dan een rolkwast in plaats van een gewone kwast, omdat je dan sneller dunnere lagen verf kunt aanbrengen.

Als je daarentegen op zoek bent naar textuur, is een gewone kwast misschien geschikter, omdat je dan meer controle hebt over waar elke verfstreek heen gaat – wat meer ruimte biedt voor creativiteit bij afwerking met textuur, zoals marmer- of houtnerfeffecten enz.

Deze interieurtrend blijft in 2023

De interieurwereld van 2023 zal zeker gewaagde en unieke stijlkeuzes brengen. We zullen een grote focus zien op het gebruik van groen fluwelen meubilair, zoals banken en fauteuils. Salie- of olijfkleurige muren zullen waarschijnlijk ook heel populair worden, waardoor een chique en subtiele achtergrond voor interieurdesign ontstaat.

Als je daarentegen op zoek bent naar textuur, is een gewone kwast misschien geschikter, omdat je dan meer controle hebt over waar elke verfstreek heen gaat – wat meer ruimte biedt voor creativiteit bij afwerking met textuur, zoals marmer- of houtnerfeffecten enz.

How to: muurschilderen

Hou ook rekening met de laagdikte

Welke techniek je ook gebruikt om verf op muren aan te brengen, zorg ervoor dat je niet te veel in één keer aanbrengt, want dat kan druppels veroorzaken die al het werk dat je vooraf aan de voorbereiding van de oppervlakken hebt besteed, tenietdoen.

Wees dus extra voorzichtig met het opbouwen van lagen dunne lagen in plaats van te proberen dikkere lagen in één keer aan te brengen!

Na het muurschilderen; opruimen

Als je klaar bent met schilderen, ruim dan alle gebruikte materialen op en verwijder alle afdekfolie/doeken van de vloer. Zo is alles weer netjes opgeruimd en klaar om de pas geverfde muren te bewonderen!

How to: muurschilderen

Heb je altijd voorstrijk nodig?

Vraag je je af of je altijd voorstrijk nodig heeft bij het verven van jouw muur? Nou, ik kan je vertellen dat het afhangt van de ondergrond. Bij een niet-zuigende ondergrond hoef je geen voorstrijk te gebruiken.

Maar als jouw muur sterk zuigend is, is het verstandig om deze wel te gebruiken. Gelukkig is het heel gemakkelijk om te testen of jouw ondergrond sterk zuigend is. Pak een vochtige spons of natte doek en strijk hiermee over de muur. Neemt de muur het water snel op? Dan heb je voorstrijk nodig. Gaat dit geleidelijk? Dan kan je zonder dit middel te gebruiken de verf aanbrengen.

Nog een handige muurschilder tip!

Wanneer je jouw muur gaat schilderen, wil je natuurlijk het beste resultaat bereiken. Het is belangrijk om het oppervlak in één keer af te werken. Hoe je dat doet? Verdeel de muur in vierkanten van ongeveer een halve vierkante meter en werk van boven naar beneden.

Gebruik een roller of kwast om de verf met een verticale beweging aan te brengen. Wacht even met nieuwe verf aanbrengen en ga nogmaals in horizontale beweging over het vlak heen. Zo creëer je een perfect egale en strakke afwerking. Probeer het zelf eens uit en bewonder het resultaat!

How to: muurschilderen

Nu weet je hoe je jouw muren goed kan schilderen!

Je eigen muren schilderen is geen raketwetenschap, maar er zijn nog steeds dingen waar je aan moet denken voordat je aan het project begint – van muurvoorbereiding tot het kiezen van de juiste verfsoort en het beschermen van de meubels op de vloer – dus lees de gids zorgvuldig en plan vooruit voor de best mogelijke resultaten bij je volgende poging tot interieurontwerp!

Met de juiste aanpak en deze tips kan iedereen met gemak professioneel ogende resultaten bereiken bij huisdecoratieprojecten!