Skip to content
Menu

Woonstijl

Hoe bepaal je je woonstijl?

Of je nu het uiterlijk van je huis wilt bijwerken of er gewoon een frisse nieuwe draai aan wilt geven, het kan nuttig zijn om je woonstijl te bepalen.

Het kennen van de kenmerken en elementen waaruit de door jou gekozen stijl bestaat, kan je helpen een woonruimte te creëren die uniek is voor jou. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je woonstijl te bepalen.

Stap 1: Verzamel inspiratie

De eerste stap bij het bepalen van je woonstijl is het verzamelen van inspiratie. Besteed wat tijd aan het doorbladeren van tijdschriften, catalogi en websites op zoek naar interieurbeelden en looks die je aanspreken.

Verzamel deze afbeeldingen van interieurs die je aantrekkelijk en inspirerend vindt. Dit zal je een idee geven van welke uitstraling je het meest aanspreekt.

Woonstijl

Identificeer daarna de kenmerken

Als je eenmaal een paar afbeeldingen hebt verzameld, bekijk ze dan goed en probeer vast te stellen welke aspecten ervan je het meest aanspreken. Is er een bepaald type meubilair of kleurenpalet dat opvalt?

Misschien zit er een interessant patroon of textuur in een van de foto’s? Noteer deze kenmerken, zodat je ze kunt verwerken in je ontwerpkeuzes.

Hak de knopen door

Nu is het tijd om al deze informatie samen te voegen en keuzes te gaan maken! Gebruik de kenmerken die je uit de foto’s hebt gehaald en alle ideeën of voorkeuren die bij het verzamelen van inspiratie naar boven kwamen, en begin een plan te maken voor hoe je wilt dat je ruimte eruit komt te zien.

Overweeg elementen als meubelstijlen, kleurenschema’s, texturen, vloermogelijkheden en verlichtingsarmaturen bij het nemen van beslissingen over hoe jouw persoonlijke stijl het beste tot zijn recht komt in je huis.

Woonstijl

Een handig hulpmiddel is een kleurenpalet

Een geweldige manier om al deze individuele ontwerpelementen te definiëren en samen te binden is door een samenhangend kleurenpalet voor je ruimte te creëren. Kies twee of drie kleuren uit de voorwerpen of afbeeldingen die je hebt verzameld die goed bij elkaar passen, en gebruik die kleuren dan als anker voor alle verdere ontwerpbeslissingen om alles met elkaar in overeenstemming te houden.

Dit zorgt ervoor dat alles harmonieus samengaat, zowel qua kleurenschema als qua algehele esthetiek.

Welke woonstijlen bestaan er zoal?

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je interieur, dan is het handig om te weten welke woonstijlen er allemaal bestaan. Je hebt tegenwoordig zoveel keuze en het is goed om te weten wat jouw smaak is. Zo is er het stoere industriele interieur, waarbij robuuste materialen zoals hout en metaal centraal staan. Houd je meer van een bohemian sfeer? Dan is het kleurrijke bohemian interieur misschien iets voor jou.

Een andere optie is het botanische interieur, waarbij planten en natuurlijke materialen een grote rol spelen. Landelijk interieur staat bekend om gezelligheid en warmte, terwijl het moderne interieur juist minimalistisch en strak is. Ben je creatief en houd je van verrassingen? Dan is het eclectische interieur wellicht iets voor jou.

Wat is industrieel interieur?

Ben je benieuwd naar de industriele woonstijl? Deze stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van robuuste en ruwe materialen. Je kunt denken aan een muur van bakstenen of wanden van beton. Daarnaast is leer een belangrijk materiaal in deze stijl. Zo kun je kiezen voor een grote leren fauteuil of een stoere bank.

Deze woonstijl is perfect voor mensen die houden van een stoere uitstraling en niet bang zijn om grove materialen te gebruiken in het interieur. Het is een stijl die perfect past bij een loft of een oude fabriekshal. Met de industriele woonstijl geef je jouw interieur net dat extra beetje karakter en persoonlijkheid.

Woonstijl

Zo kies je de passende woonstijl

Experimenteren is de sleutel als het gaat om het bepalen van je eigen unieke woonstijl! Speel met verschillende elementen tot je iets vindt dat resoneert met wie jij bent als persoon; per slot van rekening weet niemand beter hoe je jezelf het beste vertegenwoordigt dan jijzelf!

Onthoud ook dat je jezelf niet te veel moet beperken, je persoonlijke stijl moet de ruimte krijgen om desgewenst in de loop der tijd te evolueren! Met deze tips in gedachten zou het ontdekken van je eigen unieke woonstijl gemakkelijk moeten zijn.